Šta je rak?

Rak je, po definiciji, nekontrolisan rast ćelija. Bilo koji tip ćelija u telu može postati kancerogeni. Jednom kada ćelije nekontrolisano porastu, zauzimaju prostor koji su prethodno zauzimale normalne ćelije; ponekad se ove tumorne ćelije odvoje i prošire se do drugih delova tela. Gde god da se ove ćelije prošire mogu da proizvedu nove tumore. Ovaj proces se nastavlja sve dok više nema normalnog i zdravog tkiva koje bi održavale normalne životne funkcije. Postoji veliki broj faktora koji utiče na to koliko brzo rako može da se šiti i raste; vrsta kancerogenih ćelija , lokacija, genetika kao i bilo koja druga trenutna bolest koju pacijent ima.
Zašto se javlja rak?
Iako postoji veliki broj studija posvećenjih otkrivanju razloga za nastanak raka, veći deo ove bolesti još uvek nije poznat. Evidentno je da faktori kao što je genetika, izlaganje štetnim supstancama, povreda i neko napredno doba mogu da budu predispozicije određenim pacijentima za ovu bolest.
Dijagnoza
Redovna ispitivanja kao i uvid u medicinsku istoriju pacijenta uglavnom su ključni za otkrivanje raka. Uzorak bilo kog sumnjivog tkiva trebalo bi poslati na ispitivanje kako bi se utvrdilo o kojoj vrsti tumora je reč i koji je stepen agresivnosti turmora. Nalaz patologa, rendgenski snimci, ultrazvuk i izveštaj iz laboratorije pokazuju pacijentovo stanje i određuju plan lečenja.
Lečenje
Postoje različite vrste lečenja od raka: operacija, hemoterapija, radijacija ili kombinacija ovih metoda. Važno je da se unište zaražene ćelije bez da se unište zdrave. Veterinari onkolozi, oni koji su specijalizirali lečenje raka, bi trebalo da se konsultuju kako bi pomogli u odlučivanju koje je lečenje najbolje za psa.
Prognoza
Rak nije uvek fatalna bolest. Primećivanje u ranoj fazi i odgovarajuće lečenje su veoma važni kako bi se postigao dobar uspeh. Nova dostignuća u dijagnostici i mnogo efikasnija lečenja se sve više otkrivaju.