L.P. je stanje kada se čašica pomeri iz svoje uobičajene pozicije. L.P. je jedna od najčešćih abnormalnosti zgloba kolena kod pasa , ali se retko viđa kod mačaka. Može da ugrozi oba kolena. U nekim slučajevima čašica se pomera ka unutrašnjosti kolena, a u ostalim slučajevima pomera se ka spoljašnjosti kolena. Pomeranje ka unutrašnjosti kolena je najčešće viđena forma; najčešće se viđa kod minijaturnih rasa kao što su pudlice, maltezeri, jorkširski terijerijer i čivave. Pomeranje ka spoljašnjosti kolena je ređe viđeno. Može se javiti kod mnogih rasa, naročito kod Njfaundlendera.

Postoje četiri stupnja:

 Prvi stepen je kada čašica sama iskoči, ali se vraća u normalnu poziciju kada se oslobodi pritisak

  Drugi stepen kada čašica svakim normalnim pokretom može da iskoči iz svog ležišta

 Treći stepen je kada je čašica uglavnom van ležišta većinu vremena ali se može ručno vratiti u normalnu poziciju

 Četvrti stepen je kada je čašica trajno iščašena i ne može se ručno vratiti u svoje ležište.

Kod psa je uglavnom prisutan prvi i drugi stepen i vremenom se može pogoršati u treći i četvrti. Mnogi vlasnici i ne primete da im pas ima iščašenje, ali su psi u bolovima. Vlasnici mogu primetiti da pas šepa na povređenu nogu, ili da je trese kako bi vratio čašicu u prvobitan položaj.

Opasna posledica iščašenja je da može dovesti do kidanja ligamenata unutar kolena, prednji krucijalni ligament. Kidanje ovog ligamenta je veoma bolno, i najčešće pas ne može da se osloni na povređenu nogu. Operacija je potrebna u svakom slučaju koji uzrokuje šantavost i bol. Vlasnici mogu da izaberu i plastičnu operaciju kako bi sprečili kidanje ligamenata.