Leptospiroza

Leptospiroza je ozbiljna bolest, opasna po život, uzrokovana spiralno oblikovanim bakterijama. Mačke, psi, i ostale životinje, pa čak i ljudi mogu biti zaraženi ovom bolešću pri dodiru sa urinom, pri ujedu, unošenjem zaraženog mesa ili u dodiru sa kontaminiranim zemljištem, vodom, pa čak i posteljinom. Određeni uslovi mogu da idu u korist bakteriji : stajaća voda, kiša, poplave i toplo a vlažno vreme. Ljubimci koji žive u ovakvim uslovima, a posebno oni koji žive napolju ili koji se koriste u lovu su pod najvećim rizikom za zarazu. Ova bakterija se veoma brzo može raširiti kroz telo uzrokujući simptome kao što je temperatura, bol u zlobovima, preterana žeđ i slabost. Na kraju, ako se bakterija nastani u bubrezima ili jetri, gde se veoma brzo širi i to dovodi do upale unutrašnjih organa, njihovog otkazivanja i moguća je smrt.

Preporučeno je ponavljanje analiza krvi na svakih 2 do 4 nedelje. Ovim testom može se uočiti prisutnost antitela koje telo proizvodi nakon što je bilo izloženo bolesti. Česta vakcinacija protiv leptospiroze može otežati dijagnozu, zato što se vakcinisanjem podstiče proizvođenje sličnih antitela. Nove tehnologije omogućile su brz test i nekada se i urin može analizirati iako je ovaj test manje osetljiv. Uzorak tkiva sa bubrega se takođe može iskoristiti ali se ovo ne praktikuje toliko često. Srećom, leptospiroza se može lečiti i kombinovanjem antibiotika. Ako dođe do ozbiljnije promene funkcije bubrega, pacijentu bi bila potrebna dijaliza; nekim pacijentima je ona potrebna samo privremeno, dok je drugima potrebna čitavog života.

Briga je od krucijalnog značaja za ljubimce koji postanu znatno oslabljeni zbog bolesti. Davanjem infuzije uspostavlja se tok krvi kroz oštećene organe. Mora se biti posebno oprezan prilikom čišćenja urina ili bilo kojih telesnih tečnosti zaraženog ljubimca.

Leptospiroza je zoontična bolest i vakcinisanje protiv nje nije dostupno. Nažalost vakcina protiv leptospiroze dok uklanja ozbiljnost bolesti ne može sprečiti da psi postanu nosioci bolesti. Radi toga, ova vakcina se daje kada je preko potrebna nakon konsultovanja sa veterinarom.